Džusy
4. 12. 2009
Džusy nám chutnají, ale často váháme, zda si je dopřát. Říká se přece, že co je dobré, není zdravé.
Velmi často nám vadí, že jen málo džusů se vyrábí přímo z vylisovaného ovoce. Převážnou většinou se připravují z ovocných koncentrátů. Ve skutečnosti to vlastně nehraje roli.
Stejné vlastnosti
Důležitější totiž je, jaký má džus podíl ovocné složky a jaké má nutriční složení.Takto vyrobený džus musí podle zákona vykazovat rovnocenné vlastnosti jako průměrná šťáva získaná z ovoce stejného druhu. Jde zejména o barvu, vůni, chuť a hlavně složení!Koncentrát vzniká odstraněním vody, kterou pak výrobci džusů do koncentrátu zase přidávají spolu s přírodním aromatem nebo také dužinou, oddělenou v průběhu zpracování.
Hrozně se po nich tloustne!
Často máme obavy, jak se na našem organismu podepíše cukr, obsažený v džusu. Do zdravého jídelníčku patří i džusy, ovšem v rozumné míře, s ohledem na náš celkový denní příjem a výdej energie!„Kvalitní džusy nejsou jen zdrojem sacharidů, ale také důležitých vitamínů, a navíc můžeme sklenicí kvalitního džusu nahradit jednu z pěti doporučovaných porcí ovoce a zeleniny denně,“ radí nutriční terapeutka Věra Králová z Fóra zdravé výživy.
Komentáře
Přehled komentářů
Zatím nebyl vložen žádný komentář