Zdraví Vláknina
Porce vláknity,kolik to je?
Hlídat si denní porci vlákniny je nejméně stejně důležité, jako dodržovat pitný režim. Zjistit její obsah v potravinách je však zatím trochu detektivní práce. Hledali jsme za vás!
Symboly blahobytu, jakými jsou maso, bílý chléb či loupaná rýže, postupně vytlačily z našich jídelníčků tradiční stravu, bohatou na vlákninu. Výsledek na sebe nenechal dlouho čekat – ČR drží neslavný celosvětový primát ve výskytu rakoviny tlustého střeva.
Jednou týdně, jednou denně
Odborníci doporučují dospělým denně 25 a 35 g vlákniny, u dětí tato porce závisí na věku – stačí k počtu let přičíst pět. Přitom většina z nás se v denní spotřebě nedostane ani na 15 g.
Nutriční tabulky potravinářských výrobků údaj o podílu vlákniny obsahují jen málokdy. Zaručeně se tuto důležitou informaci dozvíte na knekebrotech, racio chlebíčcích a dalších výrobcích racionální výživy.Naprostou jedničkou co do množství vlákniny, jsou luštěniny – jezme je aspoň 1x týdně.Denně však můžeme konzumovat ovoce a především zeleninu, která je co do množství obsažené vlákniny druhá v pořadí. Dejte si celer (3,7 na 100 g), mrkev (3,00) brokolicI (2.8), špenát (2,1), zelenou papriku (1,9), petržel a květák (1,8).